Kétféle ebéd között vacilláltam ma, végül ez lett belőle:

Kék camembert-mártással töltött zöld palacsinta
8 palacsintához: 12,5 dkg finomliszt átszitálva, 1 közepes tojás, 3 dl tej, 1 csipet só, 12 dkg friss spenótlevél
A mártáshoz: 3 dkg vaj, 1 csapott ek rétesliszt, 2 dl tej, 10 dkg kékpenészes camembert sajt (pl. bavaria blue) apró kockákra vágva, 3 dkg frissen reszelt gouda sajt, csipet só, kevés frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt bors
A spenótleveleket nagyobb darabokra vágom, nyersen botmixerrel pürésítem. A lisztet átszitálom, mély tálba öntöm, beleütöm a tojást, előbb kevés tejjel sűrű, homogén masszává, majd fokozatosan adagolva tejet, közepesen sűrű tésztává dolgozom. Hozzáadom a spenótpürét, valamint a csipet sót. Az alaposan kikevert palacsintatésztát fél órára hűtőszekrénybe teszem. Közben elkészítem a mártást. A vajat felforrósítom, hozzáadom a lisztet, halványra pirítom, állandó keverés mellett felöntöm a tejjel, hozzáreszelem a szerecsendiót, csipet sót és bőséges őrölt reszelt borsot adok hozzá. A pudingnál kissé hígabb állapot elérésekor (kb. 3-4 perc) hozzáadom a kétféle sajtot, egyet forralok rajta, félreteszem. A mártás, a hőmérséklet csökkenésével egyre sűrűbb lesz. A palacsintasütőt felforrósítom, mogyorónyi olajat öntök bele, a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütök a spenótos keverékből. A kész palacsintákat megtöltöm a camembert-mártással, összehajtom vagy feltekerem. Hőálló tálra halmozom, a tetejére szűk maréknyi gouda sajtot szórok. A sütőt grillfokozatra állítom, átmelegítem a palacsintákat. Frissen tálalom. Tálalásnál a maradék mártással gazdagítható! Friss spenót híján pürével is készülhet.