Ennek a lekvárnak nem bírtam ellenállni! És olyan gyönyörű aranysárga színe van! És persze a rózsaborstól különleges az íze! Én pont ebből a mennyiségből csináltam és ennyi lett, amennyi a képen van. Már semmiből nem csinálok nagy mennyiségeket, így is mindig marad, mert sokféle van.

Hozzávalók: 1,5 kg kemény körte, 25 dkg kristálycukor, 2 citrom, 1 dl tokaji aszú (vagy szamorodni), 1 csomag vaníliás cukor, 1 mkk rózsabors, késhegynyi kurkuma (kihagyható), 1 csomag 2:1 dzsem kocsonyásító és tartósító
1 citromot kifacsarunk, és a levét beleöntjük egy nagy tálba, amibe előzőleg vizet tettünk. A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk, magházukat eltávolítjuk, és a citromos vízbe tesszük. A lekvárfőző lábasba beletesszük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, az aszút, a kifacsart citrom héját belereszeljük, illetve a második citrom levét. A körtedarabokat kivesszük a vízből, és a lábasba tesszük. Lassú tűzön (lefedve) felforraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a durvára tört rózsaborsot. Tovább főzzük, fedő nélkül, mivel a körte sok levet enged. (Közben, ha akarjuk, beletehetjük a kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz a lekvárunk.) Amikor a lé alaposan elpárolgott, és kezd besűrűsödni (kb. 25-30 perc), levesszük a tűzről, botmixerrel pépesítjük, majd belekeverjük a zselésítőt. Azonnal üvegekbe töltjük, lefedjük, és kb. 5 percig fejtetőre állítjuk.