Azt hiszem ma sem vallottam szégyent az ebéddel. Oly annyira nem, hogy a fiam, miután befejezte az ebédet, újra nekiült...:) Hát, tényleg különleges és ínyenc:)

 

Mandulás-csilis húsgolyók zöldséges rizssalátával
A húsgolyókhoz: 50 dkg darált sertéshús, 2-2 friss, nem túl erős piros és zöld csilipaprika, 10 dkg tisztított mandula, 1 tojás, fél kiskanál csilipor, fél kiskanál morzsolt kakukkfű, só, őrölt bors
A tálaláshoz: készen kapható édes csiliszósz
A salátához: 30 dkg gurulósra főtt hideg rizs, 20 dkg kígyóuborka, 2 közepes kemény paradicsom, 1 narancssárga vagy sárga kaliforniai paprika, 1 lilahagyma
Az öntethez: 4 ek fehérborecet, 1-1 kiskanál méz és mustár, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt fehér bors, 5 ek olívaolaj
A húst egy tálba rakjuk. A csilipaprikát kimagozzuk, apróra vágjuk, ahogyan a mandulát is, és a húshoz adjuk. Beleütjük a tojást, a csiliporral és a kakukkfűvel fűszerezzük. Megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel jó diónyi gombócokat formálunk belőle. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, és a húsgolyókat közepes lángon szép pirosra sütjük. A rizst egy tálba szórjuk. Az uborkát és a paradicsomot 1 centis kockákra vágjuk, a kaliforniai paprikát az előzőekhez hasonlóan fölkockázzuk. A lilahagymát finomra aprítjuk. Az összes zöldséget a rizshez keverjük. az öntethez a borecetet egy nagyobb pohárban mézzel és a mustárral kikeverjük. Megsózzuk. Megborsozzuk, majd apránként hozzáöntjük az olajat is. A zöldséges rizsre öntjük, összekeverjük. A húsgolyókat tányérokon elosztjuk, édes csiliszósszal körbelocsoljuk, és melléhalmozzuk a rizssalátát.