Lassan már mantrázom, hogy Tücsökbogár, Tücsökbogár...:) Rengeteg fantasztikus receptet csentem már az oldaláról, ahogy ezt is. Mindent beszereztem hozzá, remélve, hogy örömet szerzek a férjemnek, akiről tudja sok mindenki, hogy nagyon szeret minden gesztenyés dolgot. A tésztát amikor megkevertem, már kicsit gyanús lett, de amikor kivettem a hűtőből, teljesen elbizonytalanodtam. Ugyanis - ahogy látjátok a receptben - van benne 10 dkg vaj. A hűtés hatására ez a vaj szépen feljött a palacsintatészta tetejére és olyan - hogy is mondjam - szóval érdekesen nézett ki. Kicsit félve kezdtem neki a sütésnek, de a végeredmény totálisan meglepett. Ilyen könnyű, hajszálvékony, puha palacsintát még soha nem sikerült sütnöm!

A másik dolog a töltelék. A mascarpone-ra mostanában kezdek igazán rászokni. A hagyományos tiramisut olyan nagyon nem szeretem, de mióta van egy pár olyan receptem, amibe mascarpone kell, már tudom, hogy az csak mennyei lehet.

Itt a palacsinta eredeti Tücsökbogár receptje:

Gesztenyés rakott palacsinta
A tésztához: 12 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 dl víz, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 3 ek cukor, 1 narancs reszelt héja, csipet só
A töltelékhez: 25 dkg mascarpone sajt, 25 dkg cukrozott gesztenyepüré, 3 ek cukor (ízlés szerint lehet több is), 1 ek rum (elhagyató), 1 tk vanília
Az öntethez: 5 dkg cukor, 1 narancs átszűrt leve
A palacsinta tésztájához a vajat a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden egyes tojást jól beledolgozunk a vajba. A lisztet és a tejet meg a vizet felváltva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Végül  sózzuk és ízesítjük a narancshéjjal. 1-2 órára ( de még jobb ha egész éjszakára ) hűtőbe tesszük. Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos palacsintát, tehát mindkét oldalát, viszont nem kell zsiradékot használni a sütéshez , a tészta jelentős vaj tartalma miatt. Ebből a tészta mennyiségből 12 db nagyobb palacsinta süthető. A krémhez a mascarponét a cukorral habosra keverjük. Krumplinyomó segítségével áttörjük a gesztenyét és a krémhez adjuk. Ízesítjük a vaníliával és a rummal. Az öntethez a cukrot karamellizáljuk. Amikor szép aranybarna színűvé válik hozzáöntjük a narancslét és összeforraljuk. Hidegen és melegen is nagyon finom. Melegen kissé folyós marad , míg hidegen szinte már lekvár állagúra dermed. A palacsintákat vékonyan megkenjük a krémmel és egymásra rakosgatjuk (a képen dupla mennyiségből készült a rakás, pontosabban a már elkészült  tornyot kettévágtam és egymásra raktam). A szósszal meglocsolva tálaljuk. Esetleg egy kis pluszként a tetejét megszórhatjuk cukorral és konyhai lángszóróval rá karamellizálhatjuk. Ebben az esetben a mártás a palacsinta mellé kerüljön.