Ha jól emlékszem ez a recept a Sütigyárból származik. Már amikor olvastam sejtettem, hogy csak finom lehet és ezzel újra az ifjúság kedvében tudok járni. Hát, így is lett.

Sajttal sonkával töltött szezámmagos kiflik
A tetejére: szezámmag
A lekenéshez: 2 tojás
A töltelékhez: 35 dkg főtt füstölt sonka (vagy felvágott), 35 dkg sajt, 35 dkg margarin
A tésztához: 1 púpozott ek só, 48 dkg finomliszt, 48 dkg rétesliszt, 2 dl olaj (hagyományos napraforgó étolaj, olíva semmiképpen ne legyen!), 7 dkg élesztő, 1 ek kristálycukor, 6 dl tej
A tejet meglangyosítjuk. 1 decit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hadd kezdjen kelni az élesztő. Az olajat a többi tejhez öntjük, együtt kézmelegre melegítjük. A kétféle lisztet tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk, majd először az olajos tejet, azután a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá. 20 percig dagasztjuk. Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos lesz, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha mégis lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez való margarint és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát, vagy felvágottat apróra vágjuk. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd az egyiket kb. 3 milliméter vékonyságúra, 45-50 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. 16 részre vágjuk, szélesebb oldalukra 1-2 margarin és sajtkockát, valamint egy kevés sonkát rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben mindig egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta. Margarinnal kikent nagy tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük, a tetejét szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 C, légkeveréses sütőben 175 C), kb. 30 percig sütjük. Amíg sül, egy újabb tésztacipóból előkészítjük a következő tepsire valót, majd még 2 adagot sütünk ugyanígy.

Annyi kiegészítést tennék, hogy én nem hasznátam 35 dkg margarint, ennél sokkal kevesebbet tettem a cikkekre. Szerintem a sajtból, sonkából is elég a 20 dkg. Lekenéshez is csak egy tojást használtam.