Kedvenc gyümölcsöm a meggy. Nyáron akármennyit meg tudnék enni belőle. Sajnos múlt nyáron kevés volt, de azért fagyasztottam le belőle. Most meg megcsináltam ezt a mennyei pitét. A meggyes süteményeket, meggylevest, meggyszószt is szeretem. Van egy másik meggyes sütemény receptem, amit majd szintén megosztok, de ez egészen különlegesre sikerült. Képet nem tudok mutatni, mert hülye voltam, és nem vártam meg, hogy teljesen kihűljön, így kiszedés közben sajnos nagyon romossá vált. Persze ez az ízén semmit nem változtat és bátran ajánlom mindenkinek! (Nem tudom, ki Juci, ezt a receptet valahol találtam és ez volt a neve. Én meg így hagytam.)

Juci meggyes remeke
A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor
A töltelékhez: 1 kg meggy vagy magozott meggybefőtt, 3 db tojásfehérje, 15 dkg pocukor, 1 cs vaníliás cukor, meggylekvár vagy más pikáns lekvár (pl. ribizli), őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
A lisztet a vajjal és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, majd 1 óráig hűvös helyen pihentetjük. Ezután a tészta 2/3 részét közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk, és kivajazott tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvárral. A meggyet kimagozzuk és lecsöpögtetjük. (A befőttet szűrőbe öntjük, lecsöpögtetjük). Ízesítjük fahéjjal és szegfűszeggel, majd a lekvárral bekent tésztán egyenletesen elosztjuk. A tojásfehérjét a porcukorral habosra keverjük (nem verjük fel!), és rásimítjuk a meggyre. A maradék 1/3 rész tésztából rácsot készítünk a habrétegre. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 190 fokon megsütjük. Megszórjuk vaníliás cukorral, és ha kihült, felszeleteljük.