Nos, egy újabb recept, amit azonnal meg kellett csinálnom, ahogy megkaptam. A Nők Lapja fórumán van egy tündéri kedves fórumtárs, vanko.ili néven "fut". Azon túl, hogy gyönyörű dolgokat csinál, rendkívül segítőkész, ami sajnos ritkaság. Tegnap mutatta ott be ezt a kalácsot, majd ahogy elkértem a receptet, azonnal küldte. Én meg ma reggel nekiálltam.

Fonott-töltött kalács
A tésztához: 50 dkg liszt, (+ 1-2 kanál, ha szükséges), 2,5 dl tej, 10 dkg cukor, 3 tojás sárga, 10 dkg olvasztott vaj, 5 g só, 25 g élesztő, 1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez: 10 dkg mák, 50 ml tej, 1 vanília cukor, vagy fahéj (én fahéjat tettem), 3 ek cukor
A kakaós fonathoz: mazsola, citromhéj, 1 ek kakaópor, 1-2 ek tej
3. fonathoz: aszalt gyümölcsök
Az élesztőt cukros tejben  felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal jól kidagasztjuk. Három részre vágjuk, és mindegyiket gombócoknak kidolgozzuk. Egy részbe beledagasztunk egy evőkanál tejben feloldott kakaót. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük mindhárom tésztát. Miután megkeltek, lisztezett deszkán egyforma nagyságúra kinyújtjuk őket. Mindegyiket megtöltjük a töltelékekkel, és felcsavarjuk. Az egyikbe a mákosat, a másikba az aszalt gyümölcsöket, a kakaós tésztába pedig a mazsolát, és a citromot töltjük bele. Majd összefonjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
Felvert tojással lekenjük, mikor rászáradt újra lekenjük, és addig ismételjük, míg a felvert tojás elfogy (szép fényes lesz a teteje), és újra megkelesztjük. Előmelegített sütőben 200 fokon szép aranysárgára megsütjük.