Limaránál sokat időzöm! Imádom amiket csinál és bizony sok mindent kipróbálok a művei közül. Így történt most is. Húsvéti előzetesnek is hívhatom. Annyit kell rajta változtatni, hogy a töltelékbe nem teszek majd plusz sót, mert egy kicsit sós lett. Pedig nemvagyokszerelmes!:))))))

És a recept:

Sonkás virágok
A tészta hozzávalói: 60 dkg BL 80 liszt, 2 tk. só, 4 ek. olaj, 2 ek. burg.pehely (elhagyható), 1 tojás, 2 dl langyos tej, kb. 1,5 dl víz, 1 tk. cukor, 2 dkg élesztő
Töltelék: 2 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tej, só, bors, 25 dkg sonka, 7-8 dkg reszeltsajt, 3 szál újhagyma, petrezselyemzöld, kaliforniai paprika.
A kenyérsütőgépbe készítettem az összes hozzávalót. A vízből tartottam vissza egy kicsit, a tojás nagyságától, a liszt minőségétől függ mennyire lesz szükség. Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie. Kelesztő tálban duplájára kelesztettem. Míg a tészta dagasztódott, elkészítettem a tölteléket. A vajból, lisztből, tejből sűrű besamel mártást készítettem, sóval, borssal ízesítettem, belekevertem a reszelt sajtot. Kihűtöttem. A sonkát ledaráltam, hozzákevertem az apróra vágott hagymát, paprikát, petrezselyemzöldet. Végül a kihűlt besamelbe forgattam. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam, 9 egyforma (kb. 125 g-os) darabra vágtam. Gömbölyítettem őket. Letakarva hagytam 5-10 percig pihenni, hogy ismét nyújthatóak legyenek. Minden zsemlét ellapítottam, a közepébe tettem a szintén kilenc részre osztott töltelékből. Becsomagoltam a tésztába, félretettem, míg minddel végeztem. Ezután óvatosan kinyújtottam a megtöltött gombócokat. Ügyelni kell, hogy a tészta széleit ne érje erős nyomás, mert akkor kiszakad és kifolyik a töltelék. Kb. 4-5 mm vastagságú korongokra nyújtottam a tésztát. Először négyfelé vágtam úgy, hogy a bevágás ne érjen a közepéig, majd a negyedeket is elfeleztem. Két egymás mellett lévő cikket kifordítottam, majd alul össze is csíptem őket. A virágok szirmait a kezemmel ellapítottam. Egy lapát segítségével átemeltem a sütőpapírral bélelt tepsire. kb. 30 percig hagytam pihenni, ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A megkelt tésztát lekentem felvert tojással, a virágok közepébe sajtot szórtam. Kb. 20 perc alatt sültek pirosra.