Nagyon szeretem a kovászos uborkát - gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Bár még nincs igazán szezonja, muszáj volt elkezdeni.:) Sokféle receptet kipróbáltam már, de ez vált be a leginkább. A recept eredetije egy esztergomi ferences atyától ered, én egy kicsit még felturbóztam.

Egy nagy csokor kaprot tettem az 5 literes üveg aljára. Erre rákarikáztam egy szem régi krumplit (az újkrumpli erre nem jó!) - nem tévedés! Nem kenyeret teszek bele. Így a leve soha nem lesz zavaros és nem penészedik meg - A krumplira állítottam a behasíttott uborkákat. Tetejére újabb karikázott krumpli került. Tettem bele meggyfaleveleket és 2-3 fokhagyma gerezdet. Az egészet lezártam kemény kaporszárral.Felöntöttem langyos sós vízzel - ahány liter víz, annyi ek só - és ezzel felöntöttem az egészet. Tányér a tetejére és 3 napra kitettem az erkélyre a napra.