Idén nyáron nem tudok leállni a fagylalt készítéssel! És már egy ideje terveztem a pisztácia fagylaltot. Ami számomra még különlegessé teszi, hogy ehhez tölcsért is én "gyártottam". Pontosabban a fagylalt alatt látható tölcsér-tányért. Nem is tudom, eddig ezt miért nem próbáltam ki, isteni finom és viszonylag egyszerű.

Hozzávalók: 2 ek pisztácia massza, 3 tojássárgája, 8 dkg cukor, 5 dl tejszín
Az öntethez: 2 tojássárgája, 3 dkg cukor, ½ rúd vanília kikapart belseje, 3 cl rum, 2 ek tejszín
Ha nincs pisztácia masszánk, akkor 5 dkg natúr pisztáciát apróra vágunk, azután a felét 4 ek tejjel pürévé törjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt és a pisztáciás tejet.  Éjszakára mélyhűtőbe rakjuk. Az öntethez a tojássárgáját 1,5 dkg cukorral meleg vízfürdőben habosra verjük. A maradék cukrot karamellizáljuk, majd a vaníliával és a rummal együtt a tojáskrémbe keverjük. végül hozzáadjuk a tejszínt. A pisztáciaparfét tányérokra borítva az öntettel együtt tálaljuk, a maradék pistáciával meghintjük.