Imádom Habliliom receptjeit. Különösen azért, mert még soha egyetlen receptjében nem csalódtam és azért, mert mindig olyasmit csinál, amit nagyon szeretek. Így találtam erre a gombócra is nála. Még elcsíptem egy kis sárgabarackot a zöldségesnél, így gyorsan megcsináltam. Nagyon finom!:)

És itt a recept is, egy picikét változtatva...


A tésztához: 25 dkg ricotta (jól behűtve)- mivel nem kaptam, tehéntúrót használtam, 12,5 dkg finomliszt, 1 db közepes méretű tojás kissé felverve, 1 kis csipetnyi só
A töltelékhez: 8 db sárgabarack (nem voltak túl aprók, így félbevágtam őket), 8 db marcipánburgonya (vagy 8 dkg marcipán apró golyóbisokká formálva)
A hempergetéshez: 15-18 dkg zsemlemorzsa, 4 dkg jó minőségű vaj
A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor, sárgabarackpüré vagy lekvár, néhány szem marcipán
A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a hideg ricottát és a felvert tojást, csipetnyi sót. Gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom az összetevőket. Vastagabb hengerré formálva frissentartó fóliába csomagolom, és 15-20 percre hűtőszekrénybe helyezem. Közben elkészítem a tölteléket. A 8 apró barackot megmosom, félig felvágom és eltávolítom a magjukat. Minden mag helyére egy kis darab marcipánburgonyát töltök úgy, hogy kitöltse a gyümölcs teljes szabadon maradt részét. A tésztát 8 azonos méretű szeletre vágom fel. Minden szeletet kissé ellapítok, és becsomagolom vele az előkészített barackokat, gyors mozdulatokkal gömbölyűre formálom. Egy nagy lábosban mokkáskanálnyi sóval vizet forralok, a lobogva forró vízbe rakosgatom a méretes gombócokat úgy, hogy bőven maradjon hely a növekedésre. Amikor feljönnek a víz színére, még 3-4 percet főzöm, szűrőkanállal tálra szedem. Egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat, beleszórom a zsemlemorzsát, folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítom. Ebbe forgatom a gombócokat. A még meleg gombócokat vaníliás cukorral meghintve, kevés frissen főzött sárgabaracklekvárral vagy hidegen turmixolt sárgabarackpürével és néhány apróra vágott marcipánburgonyával tálalom.