Kolléganőmtől kaptam ezt a receptet. Tulajdonképp van annak előnye IS, ha sok nőci dolgozik egy helyen. És ez a főzés iránti szenvedély, ami védhetetlenül megvan néhányakban. Így Dóriban is, akit egyszer megkínáltam a Chilis babommal és "cserébe" megosztotta velem ezt a receptet. Aztán én rákerestem a neten is, ott is több verziója kering, de én ehhez ragaszkodtam, bár egy kicsit módosítottam a recepten, azt fel is tüntetem...

És a recept (szó szerint Dóritól):

Picadillo - kubai fűszeres marhahús rizzsel (4 adag)
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, finomra aprítva, 4 gerezd fokhagyma, lereszelve, 1 piros kaliforniai paprika, apróra kockázva, 60 dkg darált marhahús, só és frissen őrölt bors, 1 kk őrölt fahéj, 1 tk őrölt római kömény, 1 és fél dl leszűrt húsleveslé vagy sima víz, 3 dkg mazsola fél dl rumba áztatva, 8 szem magozott fekete olívabogyó, a tálaláshoz főtt rizs.
Olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Amikor félig puha, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát. Beletesszük a husit, erős lángon pirítjuk néhány percig. Sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a fahéjat, a római köményt, aztán felöntjük a húslével. Beletesszük a lecsepegtetett mazsolát, majd közepes lángon 25 percig főzzük. A végén beletesszük az olívabogyót és rizzsel tálaljuk. Na hát így szól a recept...és amit én máshogy csináltam: több fahéjat és több római köményt tettem bele. Na és nem csöpögtettem le a mazsoláról a rumot, hanem azt is hozzá öntöttem, meg még egy kicsit...ha lúd, legyen kövér:-) Nem ártott neki!

Nos, amit én bővítettem rajta az az, hogy mielőtt felöntöttem a húslevessel, adtam hozzá egy doboz hámozott, darabolt paradicsomot és még ízesítettem egy kis Mild Tabasco szósszal is. Hát, nem sokáig tudtam gyönyörködni benne és az illatában...:)