A mai ebéd. Ez nem teljesen ugyanaz, mint a paradicsomos húsgombóc, mondhatni köze nincs hozzá. Rendkívül finom, főként a gombócok cseppet sem hagyományos összeállítása miatt.

Hozzávalók: 1 kg darált marha-, sertés- és borjúhús vegyesen, 1 tojás, 1 vöröshagyma apróra vágva, 3 dkg friss zsemlemorzsa, 3 dkg pirított fenyőmag, 5 dkg parmezán sajt, 2 ek. aprított friss petrezselyem, 1 ek. aprított oregánó, 3 ek. aprított bazsalikom, só, bors, 2 ek. olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 doboz konzerv darabolt paradicsom a levében, 1,2 dl száraz fehérbor

Keverjük össze a húsokat, a tojást, a hagyma felét, a zsemlemorzsát, a fenyőmagot, a parmezánt, a petrezselymet, az oregánót, 1 ek. bazsalikomot, 1 tk. sót és fél tk. borsot. A masszából formázzunk kb. 5 centis gombócokat. Felmelegített olívaolajban a maradék hagymát pirítsuk 4-5 percig, majd a hozzáadott fokhagymát is fél percig. Keverjük bele a paradicsomot, a bort, és forraljuk fel. Tegyük a mártásba a gombócokat és a mártást óvatosan kanalazzuk a tetejükre. Közepes lángon főzzük 20-30 percig. Ha kész, pihentessük 5 percig, és adjuk hozzá a maradék bazsalikomot.