Szombati ebéd. Gondolom már megszoktátok, hogy szombatonként inkább egyszerűbb ételeket készítek. Mivel a fiam nincs itthon, hármasban vagyunk. Délelőtt elmentünk a lánykámmal cipőt venni, mert kedden van az államvizsgája és ahhoz nem volt megfelelő cipője. Most már van! :)

Szóval, ebédre nagyon finom karfiolleves készült, mert  zuram nagyon szereti a leveseket. Azután pedig  túrógombóc darált dióba forgatva prézli helyett. A fotón néhány "meztelen" maradt, mert 15 dkg darált dió mind elfogyott.:)

Tejfölös karfiolleves

Hozzávalók: 1 karfiol rózsáira szedve, 2 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 tejföl, 1 ek liszt, 1 leveskocka, őrölt pirospaprika, ételízesítő, só, bors, 1 fej hagyma

Az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ha már majdnem jó, hozzáadjuk a felkarikázott répákat és kicsit még együtt dinszteljük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a karfiolt. Annyi vízre egészítjük ki, amennyi ellepi. Sózzuk, ételízesítőt és leveskockát adunk hozz, fedő alatt elkezdjük főzni. Amikor már majdnem puha a kardiol, megszórjuk annyi pirospaprikával, hogy színe legyen. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, megborsozzuk és hozzáadjuk a leveshez, összefőzzük.

Diós túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg búzadara, 2 ek liszt, 10-15 dkg darált dió, 2 tojás, kevés só, porcukor ízlés szerint

Jól összegyúrjuk a túrót a búzadarával, liszttel, tojással és sóval. 1 órára  hűtőbe tesszük. Vizet forralunk, majd nedves kézzel gombócokat formázunk és a forrásban lévő vízbe tesszük őket. Amikor feljön a víz tetejére, még kb. 5 percig főzzük, leszűrjük és beleforgatjuk a darált dióba.

Egy pohár tejfölt kikevertem porcukorral, ezzel locsoltam meg a gombócokat és egy kicsit még meghintettem porcukorral.