A zuram ünnepelt ma. Tudni kell, hogy nem szereti, ha felköszöntik, ebből kifolyólag névnapokat pl. nem is ünneplünk. Mégis úgy gondolom, meg kell ünnepelni egy-egy születésnapot, ez is egy jó alkalom, hogy körbeüljük az asztalt és finomakat együnk. Na igen, neki nem könnyű még főzni sem... A lehető legegyszerűbb ételeket szereti, levest kért és krumplis tésztát... Hát,azért előételnek a nemrégiben nyert Fahéj újságból csináltam egy isteni finom Sárgadinnyés salátát. Ezután zsenge fejtett bableves került a tányérokba, ezután jött az étkek étke, a krumplis tészta. Tortát is csak könnyű gyümölcsöset csináltam: Karamellben sült öszibarackos-meggyes fordított pitét. Kép az asztalról, a salátáról és a sütiről készül...

A saláta receptje nagyon egyszerű: kockákra vágtam egy méz-dinnye belsejét. Hozzátépkedtem 10 dkg Fekete-erdei füstölt sonkát és beleaprítottam kis kockákra egy bazsalikomos mozzarellát. Összekevertem egy doboz tejszínes sajtkrémet és egy kevés tejszínnel, ízesítettem kis fehérborssal és ráöntöttem az előzőekre.

A süti receptje (amint megtudom kitől származik, azt is közreadom):

A tésztához: 25 dkg liszt, 7 dkg kristálycukor, fél cs sütőpor, csipetnyi só, 1,5 dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg puha vaj

A karamellhez: 5 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 3 db nagyobb őszibarack, 10 dkg meggy

A barackot vékonyan meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Meggyem volt magozottan a fagyasztóban.

A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a vízzel, és kb. 5 perc alatt sziruppá sűrítjük. Ezt a szirupot beleöntjük egy pite formába semmiképp ne kapcsos legyen a forma, mivel  kifolyik a karamell és a gyümölcsök leve. Rárakosgatjuk a gyümölcsöket.  A tésztához simára keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk a tejfölt és a puha vajat is. Végül belekeverjük a sóval és sütőporral elvegyített lisztet.

A gyümölcsre kanalazzuk, óvatosan elkenjük rajta, vigyázva, hogy a gyümölcsöket ne szedje fel a tészta. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd egy késsel meglazítjuk a tészta széleit, és egy hirtelen mozdulattal a kínáló tálra borítjuk. A legpraktikusabb, ha a tálat rátesszük a sütire és együtt fordítjuk meg.