Isteni almát terem a kicsi almafám a tanyán. Fogalmam sincs milyen alma, de nagyon finom. Pedig alapvetően annyira nem szeretem az almát...Idén rengeteg volt a fán, meg sem tudtak nőni igazán, sőt szegény fácskának néhány ága is eltörött... Még mindig van egy nagy kosárral, egyet már kivégeztem. Tettem el reszelve almás pitébe valónak és ezt a mennyei kompótot, ami húsokhoz, sajtokhoz lesz kiváló.

Elkészíteni nagyon egyszerű. Egyszerre kb. 2 kg almát pucoltam meg és vágtam cikkekre. Hogy ne barnuljanak, a tisztítás alatt citromos vízbe tettem őket. Amikor készen voltak, felforraltam 1 liter vizet 10 dkg mazsolával és 10 dkg cukorral, valamint beledobtam egy kettévágott chilipaprikát is. Amikor felforrt a víz, beledobtam az almákat és csak addig főztem együtt az egészet, amíg az alma még roppanós maradt. Üvegekbe szedtem, elosztottam az üvegekben 1 dl rumot és felöntöttem a fűszeres főzőlével. 10 percre minden üveget fejre állítottam - természetesen lezárás után! :)