Nagy készülődésben vagyok Édesapám születésnapjára. A mai ebéd ezért is lett egyszerű, de nagyon finom. Mindig is szerettem a grízes tésztát, de nem nagyon szoktam csinálni, mert "félek" tőle. Nekem még nem igazán sikerült. Vagy összeállt a gríz egy csomóban, vagy nem puhult meg, egyszóval, soha nem fogyott el. Most újra megpróbálkoztam vele, ezúttal sikerrel jártam.

Nagymamám csinált régen reszeltlevest. El is felejtettem volna, ha nem találkozom vele az Erdélyi Konyha lapjain. Javaslom, próbáljátok ki, különlegesen finom! :) A teljes receptet megosztom azok kedvéért, akik esetleg nem olvassák az újságot!

Reszeltleves csirkehússal

Hozzávalók: 2 csirke csontos részei (nyaka, háta), 5 közepes sárgarépa, 2-3 fehér répa, 1 kis zeller, maréknyi karfiol, 2 paprika, 1 hagyma, 1 kk szárított petrezselyem- és zellerzöld, 2-3 kk szemes bors, só

A reszelthez: 3 tojás, 25 dkg liszt

A zöldségeket megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, beletesszük a zöldségeket, a kicsumázott paprikát, az egészben hagyott hagymát, a szemes borsot egy teatojásban, és megsózzuk. Lassú tűzön főzzük, csak éppen gyöngyözve. Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, hozzáadjuk a csirkehúst, valamint a karfiolt, és együtt puhára főzzük. A tojást alaposan összegyúrjuk a liszttel, amíg jó kemény tésztát nem kapunk. Nagy lyukú reszelőn egy tiszta abroszra reszeljük, és száradni hagyjuk egy keveset. Amikor a zöldségek és a hús is megpuhult, hozzáadjuk a reszeltet, még 5-6 percig főzzük, míg az is megpuhul. Tálalás előtt kivesszük belőle a hagymát meg a paprikát, a tetejét pedig megszórjuk a szárított zöld fűszerekkel.