A születésnapja holnap lesz, de a család ma ünnepli. Én felajánlottam, hogy megcsinálok mindent, ne a feleségének kelljen agyon dolgoznia magát. Mivel sokan leszünk, nem fogunk tudni terített asztalhoz ülni, így olyasmiket kellett kiatalálnom, ami egy tányérra a kézben is fogyasztható. Ropogtatni valónak sajttal töltött csavart rudakat csináltam:

A tatárbifszteket mindenki szereti, ehhez pirítóst sütünk majd. A tál szélére kerültek aszalt szilvával töltött húsgolyók és mozzarella nyársak. A húgolyókhoz paradicsom-salsa-t készítettem:

Paradicsomnyárs mozzarellával

Hozzávalók: 10 db fekete olajbogyó (magozott), 1 gerezd fokhagyma, 1 tk durvára darált bors, 1 ek citromlé, 2 ek olívaolaj, só, 20 db minimozzarella, 1 cs bazsalikom, koktélparadicsom

Aprítsuk finomra az olajbogyókat, majd szintén vágjuk finomra a fokhagymát. Keverjük össze őket, adjuk hozzá a citromlét, a borsot és az olívaolajat. Sózzuk. Forgassuk meg benne a mozzarellagolyókat és hagyjuk állni legalább fél órát. Én egész éjjelra hegytam. A bazsalikom felét aprítsuk finomra, szórjuk meg a mozzarellagolyókat vele, majd szúrjuk nyársra (fogpiszkálóra) a paradicsommal. A nyárs végére szúrjunk 1-1 bazsalikomlevelet.

Húsgolyók aszalt szilvával töltve

Hozzávalók: 10 db aszalt szilva, 2 fej salottahagyma, 1/2 kg vegyes darált hús, 1 tojás, 1 ek provence-i fűszerkeverék, 1 tk őrölt pirospaprika, 1 tk őrölt curry, 20 g finomra vágott kapribogyó, 60 g zsemlemorzsa, olvasztott vaj

Áztassuk be az aszalt szilvát 20 percre langyos vízbe. A hagymát aprítsuk finomra, keverjük össze a hússal, a tojással és a fűszerekkel, majd forgassuk bele a kapribogyót és a zsemlemorzsát. Mindegyik aszalt szilvát vágjuk félbe. Formázzunk gombócokat a húsból, és dugjuk bele a fél szilvákat. Melegítsük fel a vajat, és süssük ki benne a húsgolyókat. Melegen és hidegen is fogysztható valami pikáns mártással.

A torta mascarponés gesztenyetorta lett és természetesen az elengedhetetlen macaron!