Hű, ez nagyon finom étel! :) A szomszédomtól kaptam kóstolót és receptet is. Most megosztom Veletek! :)

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kg sertés apróhús, füstölt kolbász, 30 dkg szalonna, pirospaprika, só

A gombóchoz: 3 dl víz, 5 dkg élesztő, pici cukor, 1 tojás, 1 kk só, liszt, amennyit felvesz

A húsos szalonnát kockákra vágjuk, a zsarját kiolvasztjuk, majd rádobjuk a felkockázott hagymákat. beletesszuk a kis kockákra vágott húst, átpirítjuk, majd a nagyobb darabokra vágott kolbászokat is beletesszük. Megszórjuk pirospaprikával (én nem sajnáltam belőle), és annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi, majd enyhén sózzuk. Ha már majdnem puha a hús, akkor tesszük rá a káposztát, és ha úgy látjuk, pótoljuk a vizet (én kb. gél pohárral öntöttem még rá). Ekkor kezdünk neki a gombócoknak. Langyos vízben feloldjuk az élesztőt, egy csipet sóval és cukrral, beleütjük a tojást, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kenyértésztát tudjunk dagasztani belőle.  Mikor már szép sima, akkor egy tiszta konyharuhával lefedve tegyük meleg helyre (pl. a lábas tetején fordítsuk meg a fedőt, és tegyük rá a tálat). 20-25 perc alatt duplájára kel a tészta, és puhára fő a káposzta. A tésztát deszkán gyúrjuk át, osszuk 7-8 részre, ezekből formázzunk cipókat. A káposztáva egy villával csináljunk helyet a gombócoknak, tegyük bele őket és gondosan fedjük le az egészet. Tegyük vissza a tűzre negyed órára. Ne nyissuk már ki az edényt, időnként csak rázogassuk az ételt, nehogy leégjen! Tejföllel kínáljuk.