Ez a "világhíres" töltött káposztám. És tényleg ez annyira finom, hogy van, aki ennek a kedvéért jön hozzám karácsonykor, pontosabban ezt kéri, hogy főzzem meg. Már páran elkészítették így és mindenki mondja, hogy soha többet nem főzi meg másképp. Megnéztem itt a blogban és csodálkozva vettem tudomásul, hogy még nem tettem közkinccsé... A tányér külön kedves szívemnek, a lánykámtól kaptam most, karácsonyra! :)

Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1,5 kg oldalas (nem füstölt), 1 jókora füstölt csülök, füstölt szalonna, 1,5 kg apró savanyú káposzta, 1 fej leveles savanyú káposzta vagy minimum 10 db savanyú levél, 8 dkg rizs, 1 fej hagyma, 1 tojás, fűszerek: egész bors, őrölt bors, piros paprika, töltelék fűszerkeverék, fokhagyma, majoránna, Vegeta, Piros Arany, cseresznyepaprika-krém

Egy nagy hőálló tál aljára egy sor füstölt szalonnát teszünk. (Nekem van egy nagy pulyka-sütő edényem Kanadából, én abban csinálom mindig) A füstölt csülökről a húst lefaragjuk és a szalonnára tesszük a csontját. Egy sor töltelék, egy sor apró káposzta, egy sor oldalas, egy sor füstöl hús darabkák. Ezt addig rétegezzük, amíg a hozzávalókból futja. Tetejére apró káposzta kerüljön. A sorközöket meghintjük piros paprikával, szemes borssal és 1-2 szem cseresznyepaprikát is teszünk bele.

Töltelék: a darált húsba dolgozzuk a rizst, a tojást, reszelt hagymát, tört fokhagymát, őrölt borsot és a többi fűszert. NEM SÓZZUK! Csak Vegetát szoktam tenni bele. Az elkészült tölteléket a levelekbe göngyöljük.

Amikor a rétegezés kész, akkor az edényt 3/4-ig megtöltjük vízzel és betoljuk a sütőbe(!). Vagyis én nem a tűzhelyen főzöm, hanem a sütőben készítem. Itt legalább 3-4 órán keresztül párolom. Az illatáról lehet tudni, amikor már készen van. Maximum rázogatni kell (nem nagyon szoktam). Tejföllel kínáljuk. Minél tovább áll, annál finomabb!